Orbex Logo

راهنمای مدیریت ریسک در فارکس برای تریدرهای تازه‌کار و حرفه‌ای!

راهنمای مدیریت ریسک در فارکس برای تریدرهای تازه‌کار و حرفه‌ای!

تاریخ: 8 فروردین 1404

دسته‌بندی:

مدیریت ریسک

نویسنده: orbexforex

بازار فارکس، بازاری پر از فرصت‌های بی‌پایان سودآور با معاملات سرعتی و نفس گیر است. با حجم معاملات روزانه‌ای بالغ بر 6.6 تریلیون دلار، فارکس میدان وسوسه‌انگیزی برای تریدرها از سراسر دنیاست. اما همان‌طور که این بازار پتانسیل عظیم سودآوری را به همراه دارد، از ریسک و خطر نیز بی نصیب نیست. برای هر معامله‌گری، به‌ویژه تازه‌واردان به این بازار پرنوسان، داشتن استراتژی‌های مدیریت ریسک قوی یک اصل ضروری غیرقابل چشم‌پوشی است. با مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که چگونه با محاسبه هوشمندانه ریسک، بهینه‌سازی نسبت ریسک به ریوارد و اجرای استراتژی‌های اثربخش، شانس موفقیت خود را در این بازار پرچالش بالا ببرید. با مطالعه این مقاله تا پایان، با اطمینان بیشتری در بازار فارکس گام خواهید برداشت.

مدیریت ریسک در فارکس

مدیریت ریسک در فارکس در واقع به مجموعه استراتژی‌های گفته می‌شود که تریدرها و سرمایه‌گذاران برای کاهش احتمال ضرر، اتخاذ می‌کنند. این استراتژی‌ها شامل تحلیل بازار، تحلیل داده‌ها، کنترل عواطف و احساسات و محافظت از سرمایه اولیه می‌شود.

چرا مدیریت ریسک در بازار سرمایه اهمیت دارد؟

مدیریت ریسک در فارکس یکی از شروط اصلی برای موفقیت یک تریدر در این بازار است. بدون مدیریت مناسب ریسک، حتی بهترین استراتژی‌های معاملاتی  ممکن است به شکست منتهی شوند. بازار فارکس بازار پر‌نوسانی است؛ این نوسانات شدید بیشتر متاثر از تغییرات در دنیای واقعی و رخدادهای سیاسی، اقتصادی و یا حتی طبیعی است که شاید قابل پیش‌بینی نباشند. مدیریت ریسک همچون سپری، تریدرها را در برابر ضررهای هنگفت محافظت کرده و در عین حال فرصت‌های سودآوری را نیز از آنها نمی‌گیرد.

چه اتفاقاتی ممکن است به ضرر منتهی شود؟

خطرات بازار فارکس اغلب ناشی از خطاها در تحلیل بازار، رویدادهای غیر‌منتظره و خطاهای انسانی است.

  • اشتباهات در تحلیل و پیش‌بینی بازار: برای کاهش ریسک در معاملات، تریدرها همواره باید داده‌های اقتصادی، تصمیمات مهم بانک مرکزی، رویدادهای بازار و اخبار مهم را دنبال کنند. در سایت اوربکس به آخرین اخبار بازار فارکس دسترسی خواهید داشت.
  • نیروهای فراتر از کنترل: همواره به خاطر داشته باشید تصمیمات سیاسی غیر‌منتظره، بلایای طبیعی، حملات تروریستی یا سورپرایزهای بازار می‌تواند تاثیرات بلند مدتی بر روی بازار فارکس داشته باشد.
  • عوامل انسانی: استرس، خستگی، فرسودگی می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌ها تاثیر بگذارد. همواره باید به مسائل روانشناسی و روحیه خود توجه داشته باشید.

4 استراتژی اصلی در مدیریت ریسک در فارکس

برای مدیریت ریسک در فارکس این 4 استراتژی را مدنظر داشته باشید.

استفاده زیرکانه و هوشمندانه از اهرم (لوریج leverage)

اهرم، یکی از جذابیت‌های اصلی بازار فارکس برای تریدرهاست. اهرم این امکان را برای تریدرها فراهم می‌آورد تا با سرمایه‌ای کم، معاملات بزرگتری انجام دهند. به زبان ساده‌تر، یک معامله‌گر با اهرم می‌تواند چند برابر سرمایه خود معامله کند. به عنوان مثال، با استفاده از اهرم 1:100، تریدری با 1000 دلار سرمایه می‌تواند تا 100000 دلار معامله کند.

اما همواره بخاطر داشته باشید که استفاده از اهرم، مانند یک شمشیر دو لبه است. با اینکه اهرم میتواند سودها را چند برابر کند؛ به همان نسبت ضررها را نیز چند برابر می کند. برای مدیریت ریسک در فارکس، تریدرها باید از میزان اهرمی استفاده کنند که متناسب با سطح تحمل ریسک آنها باشد. در تعیین اهرم، تریدرها باید بیشتر به میزان سرمایه‌ای که ممکن است از دست بدهند؛ دقت کنند.

تعیین حد ضرر ( stop-loss) و اهمیت آن در مدیریت ریسک

یکی از ابزارهایی که در مدیریت ریسک در فارکس  بسیار به کارتان می آید، استفاده از دستورات حد ضرر است. حد ضرر به تریدرها این امکان را می دهد تا سطحی را مشخص کنند و در صورتیکه قیمت به آن سطح رسید؛ معامله به صورت خودکار بسته شود. این ابزار از زیان های بزرگ در صورتی که بازار روند مخالفی به خود بگیرد، جلوگیری می کند.

برای مثال، اگر تریدری یورو/دلار خریداری کرده باشد و انتظار افزایش قیمت یورو را داشته باشد؛ می توان یک stop loss را در سطحی پایین تر از قیمت خرید خود انجام دهد. اگر قیمت یورو به سطح حد ضرر برسد؛ معامله به صورت خودکار بسته شده و جلوی ضرر بیشتر را می‌گیرد. حد ضرر، جنبه روانشناختی نیز دارد و باعث می‌شود که تریدرها احساسات خود را در زمان تصمیم‌گیری‌ها معاملاتی کنترل کنند. در نتیجه به جای تصمیم‌گیری بر اساس ترس و طمع، به استراتژی خود وفادار می‌مانند.

پوشش ریسک یا هجینگ (hedging)

پوشش ریسک یا هجینگ یکی از استراتژی‌های مهم مدیریت ریسک در فارکس است. هجینگ به معنای باز کردن معامله‌ای است که به عنوان محافظ برای یک معامله دیگر عمل می کند. به عبارت دیگر، هدف از هجینگ کاهش یا از بین بردن ریسک ناشی از نوسانات قیمتی است. به عنوان مثال، فرض کنید که یک معامله‌گر، با خرید یورو در برابر دلار، نگران کاهش ارزش یورو است. او می‌تواند به صورت همزمان یک معامله فروش یورو در برابر یک ارز دیگر، مثلاً ین ژاپن را باز کند. در این صورت، اگر ارزش یورو در برابر دلار کاهش یابد؛ معامله فروش یورو در برابر ین ممکن است زیان معامله اول را جبران کند.

هر چند هجینگ می‌تواند ریسک را کاهش دهد؛ اما فراموش نکنید که این استراتژی ممکن است سودهای بالقوه را نیز محدود کند. علاوه بر این، هجینگ نیاز به تجربه و دانش کافی داشته و استفاده نادرست از آن ممکن است باعث پیچیدگی بیشتر در مدیریت معاملات شود. بنابراین، تریدرها باید با دقت و با توجه به شرایط بازار و استراتژی‌های معاملاتی خود از هجینگ استفاده کنند.

اندازه پوزیشن معاملاتی (Position Sizing)

یکی دیگر از جنبه‌های کلیدی مدیریت ریسک در فارکس، پوزیشن سایز یا تعیین اندازه پوزیشن‌های معاملاتی است. این روش به تریدرها کمک می‌کند تا بر اساس میزان سرمایه خود، تعداد مناسب و اندازه معاملات را تعیین کنند. هدف از این کار، اطمینان از این مسئله است که هیچ معامله‌ای  آنقدر بزرگ نباشد که بتواند کل حساب معاملاتی را در صورت وقوع یک زیان بزرگ به خطر بیندازد.

برای تعیین اندازه مناسب پوزیشن، معامله‌گران می‌توانند از قواعد مشخصی استفاده کنند. یکی از این قواعد، قانون 1% است. طبق این قانون، تریدر نباید در هیچ معامله‌ای بیش از 1% از سرمایه خود را به خطر بیندازد. با این رویکرد، حتی اگر معامله‌گر چندین معامله زیان‌ده پشت سر هم داشته باشد؛ باز هم بخش عمده‌ای از سرمایه خود را حفظ کرده و می‌تواند به معاملات بعدی ادامه دهد. tradethatswing

اصول کلی مدیریت ریسک در فارکس

تا به اینجا با 4 استراتژی کلی در مدیریت ریسک در فارکس آشنا شدیم. در ادامه به اصول کلی که برای مدیریت ریسک در فارکس باید به آنها توجه داشته باشید، اشاره خواهیم کرد.

تصویری از اهمیت مدیریت ریسک در فارکس و از دست ندادن سرمایه

  1. قبل از وارد شدن به هر معامله ای باید یک استراتژی مشخص داشته باشید. نقاط ورود و خروج، حد سود و حد ضرر خود را تعیین کرده تا از معاملات تصادفی، احساسی و لحظه ای، امتناع کنید.
  2. تنها بر معاملات اصلی بازار تمرکز کنید. در بازار فارکس با ارزهای اصلی مثل دلار و یورو ترید کنید. بیخیال ارزهایی عجیب و غریب (EXOTIC) شوید چون ریسک بالاتری دارند.
  3. فقط در پیوت پونت یا نقاط محوری قوی معامله کنید
  4. با اینکه استراتژی‌های معاملاتی کوتاه مدت مثل اسکالپینگ اکنون در بازار فارکس جا افتاده است، اما مدیریت صحیح آن همچنان چالش برانگیز است. پوزیشن ترید رویکرد معقولانه‌تری است، مخصوصا چون مدت طولانی‌تری پوزیشن را حفظ می‌کنید.
  5. همواره بخاطر داشته باشید که قیمت‌ها ممکن است در هر جهتی ادامه یابد. تحلیل بازار شانس موفقیت شما را بالا می برد، اما هیچ تضمینی در کار نیست. قبل از اینکه استراتژی خود را به بازار واقعی ببرید؛ آن را در حساب دمو خود تست کنید.
  6.  تا چند پیپ سود می‌کنید؛ معامله را نبندید. تازه‌کارها همیشه سودهای کمی می‌گیرند؛ اما اجازه می‌دهند ضررها روی هم انباشته شوند. هر وقت به این باور رسیدید که خط روند در حال تغییر مسیر است؛ آن را ببندید.
  7. اجازه ندهید که پوزیشن شما به خاطر یک مارجین کال بسته شود. از تصمیمات لحظه‌ای و احساسی که ممکن است به ضررهای بیشتر منجر شود، خودداری کنید.
  8. در معامله، به دنبال سودی باشید که حداقل ده برابر هزینه کمیسیون شما باشد. بدنبال این نباشید که از هر حرکتی در بازار سود کنید.
  9. گرفتن تصمیمات معاملاتی درست قبل از بسته شدن بازار، مانند جمعه یا در پایان روز معاملاتی، استراتژی سودآوری نیست. این کار مانند تلاش برای گرفتن موج درست زمانی است که قرار است روی ساحل فرو بریزد، است.
  10. شما باید مهارت‌های خود را در درک نمودارها و اندیکاتورها (تحلیل تکنیکال) و همچنین تحلیل اخبار بازار و عوامل اقتصادی (تحلیل بنیادی) بهبود دهید.
  11. یکی از بهترین راهکار‌ها برای مدیریت ریسک در فارکس ژورنال نویسی است. با ژورنال نویسی به خطاها و اشتباهات خود در بلند مدت پی خواهید برد و خواهیم توانست بر اساس آن مدیریت ریسک بهتری داشته باشید.
  12. پیشنهاد ما به شما این است که  ضررهای روزانه شما نباید بیشتر از 2٪ از سپرده شما باشد، و ضررهای ماهانه نباید از 10٪ تجاوز کند.
  13. بعد از چند معامله ضررده، به خود استراحت دهید.
  14. ضررها را به راحتی بپذیرید و به دنبال جبران آن‌ها در معاملات بعدی نباشید. استراتژی پیرامیدینگ (Pyramiding) با اضافه کردن پوزیشن‌ها یکی پس از دیگری، ثابت نگه داشتن (Stop Orders)، ضررهای احتمالی را محدود می‌کند.
  15. وقتی سودی کسب می‌کنید؛ به آن احترام بگذارید. بخاطر داشته باشید که این سود به راحتی بدست نیامده است.
  16. استفاده از حداکثر اهرم می تواند به سرعت حساب شما را خالی کند!
  17. نسبت ریسک به ریوارد یک ابزار کلیدی در مدیریت ریسک در فارکس است؛ که مشخص می‌کند چقدر ریسک برای رسیدن به یک مقدار مشخص از سود، منطقی است.

رسیدن به امنیت در فارکس با جدی گرفتن Risk Managment

معاملات جفت ارزهای فارکس ذاتاً با ریسک بالا همراه است. این ریسک بسته به تحمل افراد متفاوت است؛ اما نمی‌توان آن را به طور کامل حذف کرد. بنابراین، داشتن یک برنامه مدیریت ریسک مناسب و استراتژی برای کنترل سود و زیان ضروری است. یک استراتژی شخصی که با اهداف و ویژگی‌های شما همسو باشد، داشته باشید. واقع‌بین باشید. نترسید. حد ضررها را تعیین کنید. ریسک ارزها را به‌طور سیستماتیک بررسی و به یک استراتژی معاملاتی فارکس مبتنی بر تحلیل بازار پایبند باشید.

در این مقاله با اصول کلی مدیریت ریسک در بازار سرمایه آشنا شدید. شما همچنین در وبسایت اوربکس  به مقالات بسیاری دسترسی دارید که می‌توانید اطلاعات ارزشمندی در مورد روانشناسی بازار فارکس و مدیریت ریسک معاملات فرا بگیرید.

سوالات متداول مدیریت ریسک فارکس

  • مدیریت ریسک در بازار فارکس چیست؟ مدیریت بازار ریسک شامل کلیه فعالیت‌های می شود که برای کاهش ضرر و بهبود نسبت ریسک به ریوارد در بازار فارکس اتخاذ می شود.
  • چقدر باید در هر معامله فارکس ریسک کنم؟ اغلب تریدرهای حرفه ای توصیه می کنند که بیش از 2% از سرمایه خود را در هر معامله بخطر نیاندازید.
  • آیا می تونم با دریافت سیگنال از تریدرها، ریسک را مدیریت کنم؟ سیگنال ها در بازار فارکس همواره مفید هستند و استراتژی ترید و مدیریت ریسک ارائه می دهند. در وبسایت اوربکس به سیگنال‌های رایگان با برایند سود مثبت دسترسی خواهید داشت.
  • ریسک‌های موجود در معاملات فارکس چیست؟ ریسک‌های معاملات فارکس شامل ریسک‌های بازار، نقدینگی، اهرم، نرخ بهره، کشور و ریسک عامل انسانی می‌شود. این خطرات را می‌توان از طریق یک استراتژی قوی و مدیریت ریسک موثر کاهش داد.