بازار فارکس، بازاری پر از فرصتهای بیپایان سودآور با معاملات سرعتی و نفس گیر است. با حجم معاملات روزانهای بالغ بر 6.6 تریلیون دلار، فارکس میدان وسوسهانگیزی برای تریدرها از سراسر دنیاست. اما همانطور که این بازار پتانسیل عظیم سودآوری را به همراه دارد، از ریسک و خطر نیز بی نصیب نیست. برای هر معاملهگری، بهویژه تازهواردان به این بازار پرنوسان، داشتن استراتژیهای مدیریت ریسک قوی یک اصل ضروری غیرقابل چشمپوشی است. با مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که چگونه با محاسبه هوشمندانه ریسک، بهینهسازی نسبت ریسک به ریوارد و اجرای استراتژیهای اثربخش، شانس موفقیت خود را در این بازار پرچالش بالا ببرید. با مطالعه این مقاله تا پایان، با اطمینان بیشتری در بازار فارکس گام خواهید برداشت.
مدیریت ریسک در فارکس در واقع به مجموعه استراتژیهای گفته میشود که تریدرها و سرمایهگذاران برای کاهش احتمال ضرر، اتخاذ میکنند. این استراتژیها شامل تحلیل بازار، تحلیل دادهها، کنترل عواطف و احساسات و محافظت از سرمایه اولیه میشود.
مدیریت ریسک در فارکس یکی از شروط اصلی برای موفقیت یک تریدر در این بازار است. بدون مدیریت مناسب ریسک، حتی بهترین استراتژیهای معاملاتی ممکن است به شکست منتهی شوند. بازار فارکس بازار پرنوسانی است؛ این نوسانات شدید بیشتر متاثر از تغییرات در دنیای واقعی و رخدادهای سیاسی، اقتصادی و یا حتی طبیعی است که شاید قابل پیشبینی نباشند. مدیریت ریسک همچون سپری، تریدرها را در برابر ضررهای هنگفت محافظت کرده و در عین حال فرصتهای سودآوری را نیز از آنها نمیگیرد.
خطرات بازار فارکس اغلب ناشی از خطاها در تحلیل بازار، رویدادهای غیرمنتظره و خطاهای انسانی است.
برای مدیریت ریسک در فارکس این 4 استراتژی را مدنظر داشته باشید.
اهرم، یکی از جذابیتهای اصلی بازار فارکس برای تریدرهاست. اهرم این امکان را برای تریدرها فراهم میآورد تا با سرمایهای کم، معاملات بزرگتری انجام دهند. به زبان سادهتر، یک معاملهگر با اهرم میتواند چند برابر سرمایه خود معامله کند. به عنوان مثال، با استفاده از اهرم 1:100، تریدری با 1000 دلار سرمایه میتواند تا 100000 دلار معامله کند.
اما همواره بخاطر داشته باشید که استفاده از اهرم، مانند یک شمشیر دو لبه است. با اینکه اهرم میتواند سودها را چند برابر کند؛ به همان نسبت ضررها را نیز چند برابر می کند. برای مدیریت ریسک در فارکس، تریدرها باید از میزان اهرمی استفاده کنند که متناسب با سطح تحمل ریسک آنها باشد. در تعیین اهرم، تریدرها باید بیشتر به میزان سرمایهای که ممکن است از دست بدهند؛ دقت کنند.
یکی از ابزارهایی که در مدیریت ریسک در فارکس بسیار به کارتان می آید، استفاده از دستورات حد ضرر است. حد ضرر به تریدرها این امکان را می دهد تا سطحی را مشخص کنند و در صورتیکه قیمت به آن سطح رسید؛ معامله به صورت خودکار بسته شود. این ابزار از زیان های بزرگ در صورتی که بازار روند مخالفی به خود بگیرد، جلوگیری می کند.
برای مثال، اگر تریدری یورو/دلار خریداری کرده باشد و انتظار افزایش قیمت یورو را داشته باشد؛ می توان یک stop loss را در سطحی پایین تر از قیمت خرید خود انجام دهد. اگر قیمت یورو به سطح حد ضرر برسد؛ معامله به صورت خودکار بسته شده و جلوی ضرر بیشتر را میگیرد. حد ضرر، جنبه روانشناختی نیز دارد و باعث میشود که تریدرها احساسات خود را در زمان تصمیمگیریها معاملاتی کنترل کنند. در نتیجه به جای تصمیمگیری بر اساس ترس و طمع، به استراتژی خود وفادار میمانند.
پوشش ریسک یا هجینگ یکی از استراتژیهای مهم مدیریت ریسک در فارکس است. هجینگ به معنای باز کردن معاملهای است که به عنوان محافظ برای یک معامله دیگر عمل می کند. به عبارت دیگر، هدف از هجینگ کاهش یا از بین بردن ریسک ناشی از نوسانات قیمتی است. به عنوان مثال، فرض کنید که یک معاملهگر، با خرید یورو در برابر دلار، نگران کاهش ارزش یورو است. او میتواند به صورت همزمان یک معامله فروش یورو در برابر یک ارز دیگر، مثلاً ین ژاپن را باز کند. در این صورت، اگر ارزش یورو در برابر دلار کاهش یابد؛ معامله فروش یورو در برابر ین ممکن است زیان معامله اول را جبران کند.
هر چند هجینگ میتواند ریسک را کاهش دهد؛ اما فراموش نکنید که این استراتژی ممکن است سودهای بالقوه را نیز محدود کند. علاوه بر این، هجینگ نیاز به تجربه و دانش کافی داشته و استفاده نادرست از آن ممکن است باعث پیچیدگی بیشتر در مدیریت معاملات شود. بنابراین، تریدرها باید با دقت و با توجه به شرایط بازار و استراتژیهای معاملاتی خود از هجینگ استفاده کنند.
یکی دیگر از جنبههای کلیدی مدیریت ریسک در فارکس، پوزیشن سایز یا تعیین اندازه پوزیشنهای معاملاتی است. این روش به تریدرها کمک میکند تا بر اساس میزان سرمایه خود، تعداد مناسب و اندازه معاملات را تعیین کنند. هدف از این کار، اطمینان از این مسئله است که هیچ معاملهای آنقدر بزرگ نباشد که بتواند کل حساب معاملاتی را در صورت وقوع یک زیان بزرگ به خطر بیندازد.
برای تعیین اندازه مناسب پوزیشن، معاملهگران میتوانند از قواعد مشخصی استفاده کنند. یکی از این قواعد، قانون 1% است. طبق این قانون، تریدر نباید در هیچ معاملهای بیش از 1% از سرمایه خود را به خطر بیندازد. با این رویکرد، حتی اگر معاملهگر چندین معامله زیانده پشت سر هم داشته باشد؛ باز هم بخش عمدهای از سرمایه خود را حفظ کرده و میتواند به معاملات بعدی ادامه دهد. tradethatswing
تا به اینجا با 4 استراتژی کلی در مدیریت ریسک در فارکس آشنا شدیم. در ادامه به اصول کلی که برای مدیریت ریسک در فارکس باید به آنها توجه داشته باشید، اشاره خواهیم کرد.
معاملات جفت ارزهای فارکس ذاتاً با ریسک بالا همراه است. این ریسک بسته به تحمل افراد متفاوت است؛ اما نمیتوان آن را به طور کامل حذف کرد. بنابراین، داشتن یک برنامه مدیریت ریسک مناسب و استراتژی برای کنترل سود و زیان ضروری است. یک استراتژی شخصی که با اهداف و ویژگیهای شما همسو باشد، داشته باشید. واقعبین باشید. نترسید. حد ضررها را تعیین کنید. ریسک ارزها را بهطور سیستماتیک بررسی و به یک استراتژی معاملاتی فارکس مبتنی بر تحلیل بازار پایبند باشید.
در این مقاله با اصول کلی مدیریت ریسک در بازار سرمایه آشنا شدید. شما همچنین در وبسایت اوربکس به مقالات بسیاری دسترسی دارید که میتوانید اطلاعات ارزشمندی در مورد روانشناسی بازار فارکس و مدیریت ریسک معاملات فرا بگیرید.